Budapest, Ferencváros és Józsefváros

Kezdőlap / Team / Budapest, Ferencváros és Józsefváros
Budapest, Ferencváros és Józsefváros

VÁRAKOZÁSI DÍJ MOBILFIZETÉSSEL TÖRTÉNŐ KIEGYENLÍTÉSÉNEK TÁMOGATÁSA

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. stratégiai célja az innovatív készpénzmentes fizetési szolgáltatások népszerűsítése, elterjesztése, a mobilfizetési szolgáltatások támogatása. A Társaság a „Várakozási díj mobilfizetéssel történő kiegyenlítésének támogatása” pilot projektet a helyi önkormányzatokkal közreműködve azzal a céllal indítja el 2017. évben, hogy a Budapest IX. kerület, Ferencváros József Attila lakótelep és Budapest VIII. kerület, Józsefváros Tisztviselő telep fizetős parkolási övezetében mobilfizetést ösztönözze. A pilotra kijelölt övezetekben a parkolási díj megfizetésének bevezetése kapcsán az Önkormányzat egymástól 150-150 méterre helyezte ki a parkoló-automatákat, amelyek felületén találhatóak a mobilfizetési zónakódok is. Tekintettel arra, hogy a 150 méteres távolság és a helyi láthatósági viszonyok nem teszik lehetővé az emberi szem számára, hogy az eldugott, vagy távoli helyre kirakott kódokat az autósok nagybiztonsággal le tudják olvasni, ezért a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. a két pilot projektjében a mobilfizetésre felhívó tájékoztató táblákkal, útburkolati festésekkel, valamint az innovatív beacon technológiát alkalmazva a mobilfizetés lehetőségére kívánja felhívni az autósok figyelmét. A projekt megvalósítását követve lehetőség adódik a mobilfizetési penetráció növekedésének mérésére, a tájékoztatás eredményességének mérésére.

A pilot projekt tartalma 1 évre 5 darab beacon chip a zónakódokat sugározza bluetooth adatátviteli rendszeren keresztül, 30 darab tájékoztató tábla, 100 darab matrica kihelyezése, valamint 20 helyen útburkolati festés, továbbá 100 darab járdán elhelyezett festés.

A pilot projekt kiemelt céljai:

  • A tarifális parkolás-szabályozás elfogadottságának fokozása. Pozitív társadalmi visszhang.
  • A mobilfizetés használatának növekedése, pl. a jelenleg a 0908 kód alatt futó területen a fizetőssé tétele óta 22 647 mobilparkolási tranzakciót bonyolítottak le (5 657 059 Ft), ezt a számot szeretnénk növelni itt, illetve a további másik két helyszínen.
  • A használók számára a gyaloglási távolság jelentős csökkenésével időmegtakarítás elérése és a parkolási kényelem fokozása.
  • Zónakód észlelhetőségének javulása, azaz a zónakód alapján mérni tudjuk a jelen projekt megvalósulása előtti mobilparkolási penetrációt, illetve a projekt megvaló­sulása utáni penetrációt.
  • A pilot projekt elterjesztésének igénye más, parkolási zónát üzemeltető partnerek esetében is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *