Szakértőink is bemutatkoztak Bordeaux-ban

Kezdőlap / Blog / Szakértőink is bemutatkoztak Bordeaux-ban
Szakértőink is bemutatkoztak Bordeaux-ban

Több mint 10 ezer résztvevő, 450 kiállító, 25 ezer négyzetméter kiállítási terület, 35 szekció – ez a gyors mérlege az idei, immár 22. alkalommal megrendezett ITS World Congress bordeaux-i 5 napos szakmai találkozójának.  Dávidházy Gábor stratégiai igazgató kerekasztal beszélgetés keretében folytatott konzultációt „Fenntartható mobilitási megoldások” témakörben, Cserháti Balázs innovációs szakértő a gépjárművezetők szokásait elemző tudományos szekcióban tartott előadást.

A közlekedés egy újfajta szemléletmódja van kialakulóban, mely a konferencián is nagy hangsúlyt kapott; több társaság szlogenjében és különböző előadásokban is elhangzottak utalások a „Mobility as a Service” fogalmára vonatkozóan, mely röviden azt jelenti, hogy az egyes közlekedési módokra, mint szolgáltatásokra tekintenek, és azokat úgy is értékesítik az utasok számára. A jövőben kialakulhatnak olyan összetett közlekedési szolgáltatások, amelyek az utasok egyéni igényeit hatékonyabban szolgálják ki, ehhez az európai, majd a bejelentés után órákkal már globálissá növő kezdeményezéshez csatlakozott a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. is.

Társaságunk két szakértője is meghívást kapott szakmai előadások tartására a témában. „A Fenntartható mobilitási megoldások” című kerekasztal beszélgetésen a témában folytatott fejlesztéseik során szerzett tapasztalatokról, a kihívásokról, üzleti modellekről konzultáltak a világ különböző kontinenseiről érkezett szakemberek.  Dávidházy Gábor stratégiai igazgató prezentációjában bemutatta  a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. jelenlegi és fejlesztés alatt álló ITS megoldásait és ökoszisztémáját, a hazai és nemzetközi együttműködéseket. Az interaktív konzultáció során vizsgálták a résztvevők a win-win szituációk kialakításainak lehetőségeit egyetértettek, hogy a sikerhez elengedhetetlen az együttműködés megerősítése és a nyílt párbeszéd.

Cserháti Balázs innovációs szakértő a parkolási szokások vizsgálatának eredményein alapuló parkolást segítő rendszer koncepcióját és egy parkolás asszisztens alkalmazást mutatott be előadásában. A szerzett tapasztalatokra és eredményekre épülő fejlesztések irányai várhatóan további kutatások témái lesznek.

Európa és világszerte is rengeteg megoldás létezik már multimodális utazástervezésre és utastájékoztatásra. Különféle elektronikus jegyrendszerekből is számos üzemel már, azonban nagyon ritka a valódi multimodális útvonaltervezés. A valódi multimodális útvonaltervező azt jelenti, hogy az egyébként sokféle közlekedési módot figyelembe vevő útvonaltervező a teljes utazására vonatkoztatva keres optimális megoldást, nem pedig külön-külön (pl. külön az egyéni és külön a közösségi közlekedésre) az egyes szakaszokra. Szintén ritka azon megoldások száma is, melyek a fejlett utazástervezést és elektronikus jegyrendszert sikeresen integrálták, azonban egyértelműen látszanak az ez irányba történő törekvések.

A konferencián rengeteg megoldást mutattak be a cégek a valós idejű közlekedés menedzsment vonatkozásában is.

Az elektronikus díjrendszerek közül a következők voltak a leghangsúlyosabbak: útdíj, közösségi közlekedési díjak, parkolási díjak.

Az okos mobil eszközök létjogosultsága egyértelmű az ITS keretein belül. Az ITS szolgáltatásai a mobil eszközökre határozottan építenek.

Egyre szélesebb körben jelennek meg az „önvezető” autók a kiállításon is. A Citroen képviselői például egy önvezető képességekkel rendelkező autóval érkeztek a kiállításra, sikeresen legyűrve a Párizs és Bordeaux közötti távolságot.

Az ITS szolgáltatásait egyre nagyobb arányban támogatják a különböző Big Data adatkezelési módszerek, amelyeknek fő elve az, hogy különösen nagyméretű adathalmazzal dolgoznak, melynek eredményeképpen olyan következtetéseket lehet levonni, amiket a hagyományos statisztikai módszerekkel nem lehetne.

A rendezvény utolsó előtti napján került bemutatásra a MOBiNET komponensekre építő Hackathon (http://mobinet.eu/?q=content/its-hackathon ) és annak díjkiosztója is. A Hackathon a célja, hogy mobilitáshoz és biztonsághoz kapcsolódó alkalmazásokat hozzanak létre a részvevők néhány nap alatt a MOBiNET e-MarketPlace-en.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *